Opening Insteken, omslaan, doorhalen

kaart 225 breedU bent van harte welkom bij de opening van de tentoonstelling Insteken, omslaan, doorhalen met werken van Jet van Oosten en Dineke Oosting. Op zaterdag 25 februari 2017 om 15.30 uur opent Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère de tentoonstelling.

 

 

 

 Jet van Oosten en Dineke Oosting
De tentoonstelling is het resultaat van een wens tussen Jet van Oosten en Dineke Oosting om eens samen te werken. Er is werk te zien van beide kunstenaars afzonderlijk, maar ook een groot gezamenlijk werk en opstellingen waarbij de kunstenaars hun werken combineren. Wat beide kunstenaars verbindt is hun belangstelling voor het ‘gewone’ en hun verzameldrift. Ze geven alledaagse materialen een andere betekenis waardoor er iets nieuws ontstaat.

Jet van Oosten
De fascinatie van de Italiaanse schilder Giorgio Morandi voor schijnbaar eenvoudige voorwerpen is voor Jet van Oosten (Almelo, 1956) altijd een grote inspiratiebron geweest. Het bijzondere van het gewone is een terugkerend thema in haar werk. Daarnaast spelen andere paradoxale zaken vaak een belangrijke rol: weerzin naast verlangen, kilte naast zachtheid, humor naast tragiek, schoonheid naast lelijkheid. Zij zoekt altijd naar het punt waar die uitersten elkaar kunnen raken.
Als schilder verzamelde Van Oosten al vele jaren allerlei verschillende materialen, zoals stukken tapijt, band en garen of lappen stof met de bedoeling die ooit te gebruiken in haar werk. Eind 2005 plaatste zij voor het eerst een ‘ruimtelijke toevoeging’ op de muur.
Op de een of andere manier leek het vanaf dat moment bijna noodzaak het tot dan toe verzamelde materiaal te gebruiken en ging ze, naast het schilderen, installaties maken met textiel in de hoofdrol. De fascinatie voor deze materialen heeft er toe geleid dat ze momenteel veelal ruimtelijk werk maakt van en met textiel.

Dineke Oosting
De alledaagse werkelijkheid om ons heen fascineert Dineke Oosting (Tweede Exloërmond, 1967). Ze geeft op het oog onbeduidende voorwerpen zoals bijvoorbeeld gekleurde bekertjes in een winkelschap een nieuw bestaansrecht. Veel van de materialen die Dineke Oosting gebruikt zijn ooit weggedaan, weggegooid of weggegeven. Veel van haar materiaal vindt ze in kringloopwinkels.
Het afgedankte materiaal spreekt tot je zonder woorden. Een trechter is niet zomaar een trechter, samen met het eierdopje, het cd-rekje of andere materialen ontstaat er een object van betekenis. Door combinatie van materialen vormt het iets, iets anders, kunst.
Ze beleeft plezier aan het kijken. Haar belevenissen zijn vaak een aanleiding, een intuïtieve kettingreactie leidt tot het uiteindelijke werk. De waarnemingen vertaalt ze in ruimtelijk werk/installaties, fotografie en collage. De technieken en materialen die ze gebruikt om haar idyllische werelden vorm te geven zijn erg verschillend. Ze werkt met porselein, klei, textiel, verf, behang, afbeeldingen uit boeken/tijdschriften, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen van hout, metaal, aardewerk, en kunststof tot en met etenswaren. Om haar ideeën uit te voeren is ze altijd op zoek naar verschillende, nieuwe materialen, ze verrijken het idee, er ontstaat zo een proces van associëren dat niet te stoppen is.

 

Aanmelden nieuwsbrief

 

CBK Emmen en Social Media

CBK Emmen is ook te volgen via Social Media.
Volg ons en blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen. 

facebook twitter

 

 

Onderdeel van Gemeente Emmen

gemeente