Documentaire Morisot - Moed, Storm en Liefde

De Fabriek

Periode 28 maart 20:00 tot 21:30uur

Documentaire Morisot - Moed, Storm en Liefde

In de documentaire Morisot - Moed, Storm en Liefde gaat regisseur Klaas Bense op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat. Hij schetst aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van deze kunstenares.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht ze aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Ze ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Edouard Manet een onmogelijk liefde. Terwijl haar mannelijke collega's Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir wereldberoemde kunstenaars werden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven.

Film bij het CBK Emmen organiseren we elke laatste donderdag van de maand in samenwerking met LocaCinema, de mobiele versie van het Filmhuis Emmen.

Regisseur Klaas Bense: "Op een internetveiling keek een vrouw mij aan vanaf een schilderij. Zij had donker krullend haar en haar rechteroog leek een beetje naar buiten gericht. Het was een betoverende blik, ik heb het schilderij gekocht. Het portret was in een slechte staat, gebutst en gescheurd. Op de achterkant van het schilderij ontdekte ik een naam, Berthe Morisot, en ook een jaartal, 1871. Hiermee kwam de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme in mijn leven.

De levensgeschiedenis van Berthe Morisot is het verhaal van een weerbarstige vrouw, een grote passie, een eindeloze strijd, een onmogelijke liefde en een triomf die toch een nederlaag blijkt te zijn. Hoe heeft deze vrouw, gevangen in het strakke keurslijf van sociale conventies in de 19e-eeuw, toch haar droom weten te realiseren? Wat heeft het met haar gedaan? Is er in de in de samenleving van nu in de kern echt veel veranderd in de positie van de vrouw? In mijn documentaire probeer ik een antwoord op mijn vragen te vinden.

In de samenleving waarin ik graag zou willen leven, spelen vrouwen een veel invloedrijkere rol dan nu het geval is. Het leven van Berthe Morisot kan naar mijn gevoel een inspiratie zijn voor vrouwen voor het vinden en vergroten van de eigen kracht en het inzetten ervan.

Voor de stijl van de film heb ik mij laten inspireren door de schilderijen van Morisot. Kleurrijke scènes zijn als ferme kwaststreken naast elkaar geplaatst en vormen samen één totaalbeeld: mijn persoonlijke impressie van het leven en de vrouw Berthe Morisot."

Morisot, Moed, Storm en Liefde
Documentaire, 70 minuten
Regisseur: Klaas Bense
Donderdag 28 maart om 20.00 uur in 't Lab van het CBK Emmen

Toegang: 3,-, wel graag even aanmelden, dit kan via onderstaande knop Inschrijven