Film: Jan Sierhuis zelfportret

Periode 31 mei 20:00 tot 21:30uur

Film: Jan Sierhuis zelfportret

Hij wordt vaak in een adem genoemd met Karel Appel, Corneille en andere CoBrA-leden. Ras-Amsterdammer Jan Sierhuis ging echter altijd zijn eigen, eigenwijze weg en groeide uit tot een van de toonaangevende Nederlandse expressionisten. Op donderdag 31 mei vertoont het CBK Emmen in samenwerking met Locacinema de boeiende documentaire ‘Jan Sierhuis zelfportret’.

Jan Sierhuis zelfportret
Donderdag 31 mei om 20.00 uur in 't Lab van het CBK Emmen
Duur:  81 minuten
Regie: Marte Visser
Toegang: 3,-
Graag even aanmelden via cbk@emmen.nl of 0591 68 58 20

Een straatjochie dat opgroeide in een arme Amsterdamse volksbuurt. Maar wel een straatjochie met talent. Schilder en tekenaar Jan Sierhuis (1928), meester van de vitalistische snelle streek, viel in de jaren vijftig en zestig op door z’n aanstekelijke energie, rappe babbel en de durf waarmee hij bevrijde kleuren en vormen op doek zette, los van academische compositievoorschriften. Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk en in de Amsterdamse gemeenteraad ook wel bekend als ‘de rode jonkheer’, haalde de jonge schilder binnen en gaf Sierhuis’ carrière een flinke duw.

Documentairemaker Marte Visser volgt de 89-jarige Sierhuis in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam terwijl hij aan zijn laatste zelfportret werkt. Al schilderend vertelt Sierhuis over zijn roerige leven, waarin hij niet alleen de crisis van de jaren dertig beleefde, maar ook de verschrikkingen van WOII zag en betrokken was bij activiteiten van verschillende kunstenaarsorganisaties in de jaren zestig en zeventig.

…fascinerend…treffende beelden. Ontroerend…(De Volkskrant)
…een intiem beeld van de maker…(De Filmkrant)
…geslaagd…(NRC Handelsblad)


In samenwerking met Locacinema, de mobiele versie van het Filmhuis Emmen vertoont het CBK Emmen elke maand films en documentaires. Steeds een film met kunstzinnige verbeelding of onderwerpen die passen bij de tentoonstellingen.