Terug naar overzicht

De Scheper

Mari Andriessen

Jaar
1973
Materiaal
brons
Formaat
h. ca. 160 cm
Type
Beelden buiten

Bij de voorbereidingen voor het maken van dit beeld bezocht Mari Andriessen in 1972 het ziekenhuis. Een echte schaapherder ('scheper') heeft ter plekke model gestaan voor dit beeld. Op basis van een groot aantal foto's heeft Andriessen het ontwerp in zijn atelier verder uitgewerkt.

Andriessen beeldde de scheper staande uit, in een lange jas en met een rond schedelkapje. Zijn rechterarm houdt hij voor zijn borst met in zijn hand een stok. Aan zijn voet zit een hond. Het beeld is robuust vormgegeven en staat op een grote zwerfkei voor de ingang van het ziekenhuis. Tegelijk met het levensgrote beeld maakte Mari Andriessen voor het Scheperziekenhuis van De Scheper een klein model in oplage.

In 1973 werd het Diaconessenhuis Emmen verbouwd en omgedoopt tot Scheperziekenhuis. Deze naamsverandering kwam voort uit de gedachte dat een scheper zijn schapen hoedt zoals de diacones haar medemens dient. De naam Scheperziekenhuis geeft ook de verbondenheid met Drenthe en het Drentse landschap weer. Het beeld De Scheper werd in 1973 door prinses Margriet onthuld, tegelijkertijd met de heropening van het nieuwe ziekenhuis.

Delen