Terug naar overzicht

Eva

Hans Ittmann

Jaar
1968
Materiaal
brons
Formaat
h. 180 cm.
Type
Beelden buiten

Bij de bouw van het gemeentehuis en trouwpaviljoen in 1968 werd het beeld 'Eva' in samenwerking met de architect Y.S. Dijkstra uit Emmen op de hoek van het trouwpaviljoen geplaatst.

Hans Ittman (Waalwijk 1914- Amsterdam 1972) brak in 1941 zijn opleiding tot notaris af om zich geheel aan de kunst te wijden. Naast de schilderkunst had ook beeldhouwen zijn interesse. In 1946 kon Ittmann door een studiebeurs van de Franse regering een paar jaar in Parijs studeren. Hij bezocht de Ecole des Beaux Arts, werkte op het atelier van Zadkine en kwam in contact met Parijse kunstenaars van de Ecole de Paris die rond 1950 half- abstract, half- figuratief werk maakten in harmonische kleurstellingen.

Terug in Nederland vond Ittmann aansluiting bij de abstract werkende kunstenaars van de vereniging Creatie, waarvan hij in 1951 lid werd. In 1954 was hij een van de initiatiefnemers tot de oprichting van de Liga Nieuw Beelden ter bevordering van de samenwerking tussen architect en beeldend kunstenaar op voet van gelijkheid. In deze periode was Ittmann's werk volledig abstract en werd zijn werk meer constructivistisch van vormentaal. Van houten plastieken ging hij over op metalen sculpturen die hij uit grote massieve stukken metaal samenlaste of construeerde met metaaldraad. Ook zijn schilderijen werden constructiever en geometischer.

Delen