Terug naar overzicht

Gescheurde Schijf

Cyril Lixenberg

Jaar
1988
Materiaal
staal
Formaat
h. 350 cm
Type
Verplaatste beelden

Vanwege de werkzaamheden i.vm. de centrumvernieuwing is dit beeld tijdelijk verplaatst het park achter het gemeentehuis.

In zijn werk streefde Cyril Lixenberg (1932-2015) naar een minimum en naar helderheid. Daarom waren elementaire geometrische vormen zijn uitgangspunt. In zijn ijzeren beelden manipuleerde hij deze geometrische vormen tot verrassende variaties van vorm en tegenvorm, symmetrie en asymmetrie. Lixenberg gebruikte vaak vormen zoals die ontstaan als je een blad papier vouwt en scheurt of verfrommelt, maar dan in staal of ijzer.

Lixenberg groeide op in een orthodox-joods arbeidersgezin in Londen. Via een opleiding tot edelsmid koos hij al jong voor de autonome beeldende kunst. Opgeleid in Londen en Parijs, vestigde hij zich uiteindelijk in Amsterdam. Lixenberg zelf wist zeker dat zijn opvoeding in het oude Joodse geloof van grote invloed is geweest op zijn kunstenaarschap: in zijn stalen monumenten keerden de eindeloos gevarieerde orthodoxe opvattingen terug. Goed en kwaad, positief en negatief, zwart en wit blijven elkaar ontmoeten en bestrijden in zijn werk.

Werk van Lixenberg is op heel veel plaatsen in Nederland te vinden. In Emmen staat bij het Scheperziekenhuis nog een ander werk van de kunstenaar. Dit beeld wacht op herplaatsing na de verbouwing van het ziekenhuis. In Klazienaveen staat nog 'Circle-zijdig'.

Delen