Terug naar overzicht

Kunt u mij de weg wijzen naar .....

Carel Lanters

Jaar
2015
Materiaal
fotoprint op aluminium geëmailleerd staal met zeefdruk
Formaat
h. 257 cm, b. 540 cm
Type
Nieuwe beelden

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het Bruggebouw als tentoonstellingsruimte onthulde de toenmalige burgemeester van Emmen P.C.A.M. van der Velden in 1998 de kunstopdracht 'Kunt u mij de weg wijzen naar het Centrum Beeldende Kunst?'.

Carel Lanters kreeg in 1996 de opdracht om bewegwijzering naar het Centrum Beeldende Kunst Emmen te ontwerpen. Hij maakte een kunstwerk bestaande uit 164 emaille bordjes, waarop foto's staan afgebeeld van mensen die de weg wijzen naar het CBK Emmen. Voor dit kunstproject stelde Carel Lanters, op plaatsen die hij daarvoor speciaal had uitgezocht, toevallige voorbijgangers de vraag: 'Kunt u mij de weg wijzen naar het Centrum Beeldende Kunst'. Hij fotografeerde deze wijzende mensen en hij liet van de foto's emaille bordjes maken. De bordjes plaatste hij in een aantal 'sporen' vanuit de wijken van Emmen naar het centrum. Hij plaatste de borden op dezelfde plek als waar de mensen gefotografeerd zijn.

Tegenwoordig kan aan de hand van de bordjes goed worden gezien wat er in de loop van de jaren allemaal veranderd is in Emmen. De mensen die wijzen zijn intussen ouder geworden, bomen zijn gegroeid, kinderen groot geworden, de mode veranderd, gevels gerenoveerd. Zelfs het Centrum Beeldende Kunst Emmen, waar de bordjes heen verwijzen, is niet meer in het Bruggebouw gehuisvest. De bordjes zijn stille getuigen van al die veranderingen.

Omdat veel bordjes van hun oorspronkelijke plek zijn verdwenen, is in 2015 in samenspraak met de kunstenaar besloten alle foto's samen te brengen op één locatie. Verdwenen bordjes en de bordjes die nog altijd op hun oorspronkelijke plek hangen zijn opnieuw geprint op aluminium. Sinds 22 juni 2015 hangen ze bij elkaar aan een wand van het gemeentehuis tussen het Marktplein en het nieuwe Raadhuisplein. De titel van de samengebrachte foto's is  Kunt u mij de weg wijzen naar ...?

Zie ook:

Blog Woest en Ledig van Joep van Ruiten

Delen