Terug naar overzicht

Opengescheurde Archiefdoos

Kees van Renssen

Jaar
1985
Materiaal
keramiek
Formaat
h. 2.80 m
Type
Monumenten

De muur met vierkante keramiektegels stelt een opengescheurde archiefdoos voor. De wanden zijn voorzien van fragmenten van archiefstukken van de gemeente Emmen uit de periode '40-'45. Aan de achterkant is de muur voorzien van donkere tegels rond de scheur, die samen een V-teken vormen. Verder zijn er afbeeldingen van een tank, van handgeschreven teksten en gedrukte woorden en cijfers in de keramiektegels verwerkt. Ook is de tekst: 'Dit nooit meer' is te lezen. Op één van de zijkanten staat een fragment uit het gedicht ‘Het lied der achttien doden' van Jan Campert (1902-1943). Het fragment is, heel precies uitvergroot, uit het handschrift van Jan Campert overgenomen.

Het monument staat op de plek waar vroeger het oude gemeentehuis stond, met het toenmalige gemeentearchief. Het ontwerp is zo gemaakt dat er een verbinding is met de Grote Kerk: als je door de opening heen kijkt, vormt de kijkrichting één lijn met de as van de kerk. Daar was oorspronkelijk een klein monument voor gevallenen.

Bij gelegenheid van de 40e 4 mei herdenking na Tweede Wereldoorlog gaf het het 4 Mei Comité in Emmen Kees van Renssen de opdracht tot het maken van een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het monument moest tevens een waarschuwingsteken zijn voor de gevolgen van oorlog in het algemeen, zodat het op die manier ook de vrede kan symboliseren.

Delen