Terug naar overzicht

Pinguïns

Homme Veenema

Materiaal
hout
Formaat
div. formaten
Type
Verplaatste beelden

De houten Pinguïns van Homme Veenema stonden tot een aantal jaar geleden op de Traverse, een wandelpad over de Hondsrugweg dat het centrum van Emmen verbond met het nieuwe gedeelte van het Dierenpark Emmen. De Pinguins markeerden zo de route tussen de beide locaties van het dierenpark. Inmiddels is de het centrum van Emmen totaal veranderd. Het Dierenpark Emmen verhuisde naar een nieuwe locatie aan het Raadhuisplein onder de nieuwe naam Wildlands. De Pinguïns zijn herplaatst langs de interne toegangsweg aan de Ermerweg in Emmen. Deze locatie is niet meer publiek toegankelijk, de beelden zijn alleen nog te zien door het hek.

Van Homme Veenema staat in de gemeente Emmen een groot aantal kunstwerken. In opdracht van het Dierenpark Emmen heeft de kunstenaar in de loop van de jaren verschillende beelden van dieren gemaakt, zoals Dinosaurus, Krokodillen, Nijlpaard, Tijgers, Pinguïns, Giraffe en Joppie 'de Diplodocus'. Deze beelden zijn voornamelijk te vinden bij het dierenpark en langs de looproute tussen de beide dierenparklocaties. Homme Veenema heeft zijn iepenhouten dierfiguren, die veelal beschilderd zijn, met speelse humor gemaakt. Vooral kinderen worden aangetrokken tot deze beelden, die uitnodigen als speelobject. Naast de werken die Homme Veenema voor het dierenpark heeft gemaakt, staan er in de gemeente Emmen nog verschillende andere werken van deze kunstenaar.

Homme Veenema, die woont en werkt in Emmen, is als beeldhouwer autodidact en heeft zich ontwikkeld tot professioneel kunstenaar. Hij heeft zich gespecialiseerd in het werken in hout, maar hij werkt ook met graniet, marmer en brons. Het werk van Homme Veenema is figuratief.

Delen