Terug naar overzicht

Zonder titel

Homme Venema

Jaar
2001
Materiaal
hout
Formaat
h. ca. 300 cm.
Type
Beelden buiten

In 2001 maakte Homme Veenema in opdracht van Plaatselijk Belang Noordbarge dit beeld uit tropisch hardhout (Bilinga, uit West-Afrika). Hij kreeg de opdracht mee om Noordbarge door de eeuwen heen te verbeelden. Op de afbeeldingen zijn de volgende onderwerpen te zien:

  • In Noordbarge zijn veel archeologische vondsten gedaan. Hieruit blijkt dat er al vanaf 2500 v. Chr. nederzettingen zijn geweest.
  • Het Schepershoes was generaties lang in bezit van verschillende families die het vak van scheper (schaapsherder) uitoefenden.
  • Noordbarge is altijd een agrarisch esdorp geweest. In Noordbarge zijn de oudste sporen van akkerbouw in Nederland gevonden.
  • Op het bouwland om het dorp, de esch, werd vooral graan verbouwd dat na de oogst in schoven werd gedroogd.
  • Veel boerderijen hadden hun eigen lemen oven om brood in te bakken. Een nagebouwd exemplaar bevindt zich op één van de huidige brinken, 200 meter verderop.
  • De openbare lagere school van Noordbarge had aanvankelijk drie lokalen en werd in de jaren negentig van de vorige eeuw afgebroken.
  • Tussen 1853 -1858 werd het Oranjekanaal gegraven. De ‘snikke', die veelal getrokken (gejaagd) moest worden langs het diep gelegen kanaal, werd in Noordbarge met behulp van een lier geladen en gelost.
  • Het gebouw van de coöperatieve melkfabriek lang het Oranjekanaal werd in 2003 gerenoveerd tot kantorencomplex. De gezichtsbepalende schoorsteen bleef behouden.
  • Veel van de bruggen over het Oranjekanaal waren draaibruggen, die door de ernaast wonende brugwachter werden bediend.

Van Homme Veenema staat in de gemeente Emmen een groot aantal kunstwerken. Onder meer de Spelende Beren in de Wilhelminastraat in Emmen, Man en Paard in Barger-Compascuum bij de R.K. Kerk, Duikende Walvis en Zwemmer in de wijk De Rietlanden, in Noordbarge het beeld Zonder Titel dat de geschiedenis van Noordbarge verbeeldt en de Mammoet in het Veenpark in Barger-Compascuum. In het centrum van Emmen vallen de verschillende beelden van dieren op, die Homme Veenema gemaakt heeft in opdracht van het Dierenpark Emmen.

Homme Veenema, die woont en werkt in Emmen, is als beeldhouwer autodidact en heeft zich ontwikkeld tot professioneel kunstenaar. Hij heeft zich gespecialiseerd in het werken in hout, maar hij werkt ook met graniet, marmer en brons. Het werk van Homme Veenema is figuratief.

 

 

Delen