Terug naar overzicht

Bronzen beeld Guus Hellegers herplaatst

13 februari 2019

Op woensdag 13 februari 2019 is het bronzen beeld ‘Onderweg’ van de kunstenaar Guus Hellegers herplaatst aan de Notaris Oostingstraat in Emmen.  Het beeld is tijdens de feestelijkheden rondom FC Emmen op 20 mei 2018 omver geduwd. Dit is op camera vastgelegd. De dader heeft zich gemeld en de aangerichte schade vergoed.

Bij de inspectie van het beeld bleek dat de stalen ankers van het kunstwerk behoorlijk waren aangetast. Dit verklaart ook hoe het mogelijk was om het beeld omver te duwen. Het gebruik van een stalen anker is ongebruikelijk. In het algemeen wordt hier brons, rvs of messing voor gebruikt. Dat maakt de kans op corrosie, oftewel roest, klein.
De gemeente Emmen heeft inmiddels de verankering van alle andere kunstwerken getest. Het kunstwerk ‘Onderweg’ is nu voorzien van bronzen ankers waardoor corrosie niet meer mogelijk is.

De reparatie van het beeld is uitgevoerd door de firma Kunstwacht uit Delft. De oude sokkel was van beton en deze is in overleg met de kunstenaar vervangen door een sokkel van natuursteen. De gebruikte steensoort (Roriz) is nu gelijk aan de andere sokkels in de binnenstad van Emmen.

Beeld en kunstenaar
De beeldend kunstenaar Guus Hellegers (1937) is opgeleid tot beeldhouwer aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Kenmerkend voor het werk van Guus Hellegers zijn de platte vormen. Dit komt voort uit de voorliefde van de kunstenaar voor het maken van penningen. Het beeld ‘Onderweg’ dateert uit Stadsbeelden 1987, het is destijds aangekocht door Ericsson en geschonken aan de gemeente Emmen. Het beeld toont een man en een vrouw. Ze gaan elk hun weg en toch zijn ze samen op pad en vormen ze als het ware elkaars schaduw.

 

Bronzen beeld Guus Hellegers herplaatst