Terug naar overzicht

Haan uit Schoonebeek gerestaureerd

12 april 2018

Op 18 april is de geheel gerestaureerde Rode Haan teruggeplaatst op zijn vertrouwde plek voor de oude Brandweerkazerne aan de Pienhoek in Schoonebeek .

De geschiedenis van de Rode Haan is een bijzondere. In 2018 bestaat het jongerencentrum in Schoonebeek 50 jaar, een van de meest in het oog springende gebeurtenis uit de veelbewogen geschiedenis van 'de soos' is het afbranden van de eerste accommodatie, een boerderij aan de Pienhoek begin jaren zeventig. Het jongerencentrum had in het destijds nog zeer korte bestaan al zo veel steun van de bevolking dat ze overweldigende morele en financiële steun kregen bij het streven naar een nieuw pand. Als dankbaarheid hiervoor bood het jongerencentrum ruim een jaar na de brand aan de bevolking van Schoonebeek een beeld aan dat inmiddels bekend staat als de Rode Haan.

Het beeld staat op de plek waar voorheen de boerderij stond, op het gras voor de oude brandweerkazerne. De Rode Haan, die sinds 1971 op die plek staat, is geheel gerestaureerd in volle glorie er te bewonderen op de oorspronkelijke plek.

Haan uit Schoonebeek gerestaureerd