Terug naar overzicht

Interview met de nieuwe tentoonstellingsmaker

14 december 2017

Sinds 1 september heeft het CBK een nieuwe tentoonstellingsmaker: Joost Slijpen. Slijpen deed de kunstvakopleiding in Rotterdam en verhuisde vervolgens naar Groningen. Nadat hem duidelijk werd dat het kunstenaarschap niet voor hem was weggelegd (‘anderen waren veel beter’), werkte hij enkele jaren als workshopdocent om vervolgens in de galeriewereld terecht te komen. Tot zijn oog viel op de vacature van CBK Emmen.

‘Kunst is niet ingewikkeld’

“Het CBK is wat mij betreft de ideale combinatie, want ik vind overdracht van kunst en kennis heel belangrijk en ik werk graag in de kunstsector. Bovendien trok het tentoonstellingsbeleid in Emmen me aan, vooral het feit dat er programma´s zijn voor zowel amateurs als professionals. Daardoor bereik je een veel groter publiek dan wanneer je je alleen op de beroepskunstenaars richt. Ook het gebouw vind ik prachtig. Hier kun je ieder kunstwerk de ruimte geven die het nodig heeft.”

Beeld
Op de vraag wat voor soort tentoonstellingen we van hem kunnen verwachten, zegt Slijpen: “Ik wil graag goede, mooie tentoonstellingen maken die voor iedereen toegankelijk zijn. Ik houd er niet zo van om een concept tentoon te stellen. Ik vind het belangrijk dat beeldende kunst ook echt beeldend is, dus dat je kijkt naar een schilderij, foto, sculptuur, object, installatie of film. Gelukkig sluiten mijn opvattingen naadloos aan bij die van mijn collega’s. Nog te veel mensen denken dat kunst moeilijk en ingewikkeld is, iets voor de elite. Ik wil graag laten zien dat dat niet zo is. Kunst kan van alles zijn.”

Tekenen
Slijpens eerste eigen tentoonstelling, linea recta, opent 16 december. “Het is een tentoonstelling over tekenen. Ik wilde iets heel puurs, een onderwerp dat veel mensen aanspreekt, en tekenen is zo ongeveer het meest directe medium in de beeldende kunst; iedereen heeft immers wel eens getekend. Met de collega’s wisselde ik intensief van gedachten over de ideeën die ik had. Ik had bijvoorbeeld een kunstenaar in mijn hoofd en vroeg dan wat zij daarvan vonden. Heel fijn dat dat zo gaat hier, daar voel ik me erg prettig bij!”

Met linea recta wil Slijpen de diversiteit van tekenen laten zien. “Mathilde van Wijnen bijvoorbeeld, tekent niet met potlood of houtskool, maar met een mes lijnen in het papier. En naast kleine werken hangt er ook een heel grote tekening van 2.40 x 3.50 meter van Rik Smits. Hij is helemaal weg van hiphop en graphic novels en combineert dit op een jonge, frisse manier die veel weg heeft van straatkunst.”

Activiteiten
Tegelijkertijd met linea recta is Bekijk ’t maar te zien, met werken van leden van AKE (Amateurkunst Emmen). “Dat was voor mij inspiratie voor een lezing op 8 januari over ‘Kijken naar kunst’”, zegt Joost. “Na afloop ga ik graag met de aanwezigen in gesprek over dit onderwerp. Sowieso willen we aan iedere tentoonstelling een educatieve activiteit koppelen. Passend bij linea recta komen er bijvoorbeeld tekenworkshops voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Op die manier hopen we zoveel mogelijk mensen te betrekken bij wat er in het CBK te zien en te doen is. De deur staat wijd open!”


Dit interview is ook verschenen in de Emmen.nu van 14 december.
Tekst: Elke Beekman
Foto: Suze van der Ster

Interview met de nieuwe tentoonstellingsmaker