Buitenmodel

6kmperuur10mdiep door het landschap

Periode 31 aug t/m 17 nov 2019

Rensenpark

Vanaf zaterdag 31 augustus te zien in CBK Rensenpark. Eindpresentatie van het project ‘Buitenmodel – voorstellen voor landschap’.

Buitenmodel

De kunstenaars van het collectief  6kmperuur10mdiep onderzochten wat landschap is, wat het kan zijn en hoe we ons ertoe verhouden. Het thema is op uiteenlopende wijze benaderd, sommige deelnemers vonden inspiratie in de vergankelijkheid van het landschap, de leegte en verlatenheid. Anderen namen de interactie met het landschap als uitgangspunt.

De start van het project Buitenmodel was in maart van dit jaar met een lezing over landschaps- en natuurkunst door beeldend kunstenaar Dick Lubbersen. Daarna volgde een serie lezingen die allen met landschap te maken hadden. Landschapshistorica en essayiste Ineke Noordhoff gaf een introductie op het landschap rondom Emmen en landschapskunstenaar Paul de Kort vertelde over zijn werkwijze en uitgangspunten. Filosoof Jelte Hommes benaderde het landschap vanuit de psychoanalyse en het post-structuralisme en architect Jakob van Ringen gaf stedenbouwkundig inzicht in enkele van zijn projecten in Emmen en omstreken.

De serie lezingen was voor de kunstenaars van Buitenmodel de inhoudelijke voorbereiding op een werkperiode in het Rensenpark in Emmen. In het voormalige dierenpark zijn nog verschillende ‘landschappen’ zichtbaar, zoals b.v. de dierenverblijven. Deze ‘buiten-modellen’ fungeerden een week lang als tijdelijk atelier voor de deelnemers. De meeste werken in de tentoonstelling zijn ontwikkeld en uitgewerkt tijdens deze werkperiode.

Exposanten
Josefien AlkemaMarjo van den BekeromLia Brouwer, Ineke van Dongen, Wilma Drooger, Ingeborg Entrop, Harma Heun, Esther IJssels, Pauline Kick Marike van Ringen, Tobi van Ringen, Kea SchipperEls Schuch, Mare Sliedrecht, Frea Snijders, Maya Vermeulen