De nachtwacht

Verhalen van kinderen in beeld

Periode 02 jun t/m 01 jul 2012

Bijna iedereen kent het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn dat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt. Het project ‘Wie komt er in mijn huisje’ nodigt kinderen uit om op school te kijken naar dit wereldberoemde schilderij. Kunstenaar Elsbeth van Beilen van Atelier Abel vertelt aan de hand van een levensgrote kopie van De Nachtwacht over de Gouden Eeuw. Hierdoor krijgen de kinderen een beter idee van de leefomstandigheden in de periode waarin het schilderij is gemaakt.

 

De nachtwacht

Het project 'Wie komt er in mijn huisje' nodigt kinderen uit om te komen kijken naar De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn uit het Rijksmuseum van Amsterdam. Via de geur en smaak, maar ook door middel van het verhaal over de Gouden Eeuw krijgen de kinderen iets mee van de leefomstandigheden uit de tijd waarin dit schilderij is gemaakt. Op deze manier verteld kunstenaar en ontwikkelaar van het project Elsbeth van Beilen het verhaal van De Nachtwacht.

In de expositie 'De Nachtwacht' zijn de resultaten te zien van het project 'Wie komt er in mijn huisje' van. Kunstenaar Elsbeth van Beilen uit Emmen ontwikkelde dit project voor het basisonderwijs. Ze bezocht in het schooljaar 2011/2012 in de gemeente Emmen 38 scholen. Hierdoor hebben bijna 2000 kinderen aan dit project deelgenomen.