De verzameling Drenthe

Van mens en dier en Drentse grond

Periode 11 feb t/m 26 feb 2012

Initiatief waarbij door open inschrijving kunstwerken van professionele en amateurkunstenaars anoniem zijn geselecteerd voor de expositie.

De verzameling Drenthe

De Verzameling Drenthe
'De Verzameling Drenthe' bracht kunstwerken van amateurkunstenaars en professionele kunstenaars uit Drenthe in één tentoonstelling samen! Een bijzonder initiatief, waarbij door middel van een open inschrijving de kunstwerken anoniem geselecteerd werden door een professionele jury. Dit gebeurde tijdens drie voorrondes in Meppel, Assen en Emmen. Aan deze voorrondes deden 198 professionele en amateur kunstenaars deel. De expositie 'De Verzameling Drenthe - van mens en dier en Drentse grond' geeft een beeld van het kunstzinnige talent uit Drenthe. Van 70 exposanten zijn 89 schilderijen, tekeningen, ruimtelijk werk en installaties te zien.

Publieksprijs
Wout Wachtmeester is de winnaar van De Verzameling Drenthe Publieksprijs. Het publiek vond zijn kunstwerk met de titel Necessary structures het mooiste werk in de tentoonstelling met 90 werken van verschillende Drentse kunstenaars. Het schilderij, een geheimzinnige boslandschap nabij Gees, geschilderd in acryl op doek, werd eerste voor het werk Mijmerend van Hugo Galama en Zoektocht in Drenthe van Ina Davids.

Juryprijs
Kunstenaar Ria Penthum werd door de vakjury beloond met de Juryprijs voor haar kunstwerk Wat nergens op lijkt is echt en Samuel Overgoor kreeg de Talentprijs overhandigd voor zijn kunstwerk Slak. De jury vond het werk van Ria Penthum, zes liggende dozen met hierin een verzameling insecten of archeologische vondsten, zeer origineel. 'Bijzonder materiaalgebruik, esthetisch en met aandacht en liefde gemaakt', aldus de jury. 'De 82 verschillende vormen roepen volgens de jury een eigen wereld op en kan zo in een natuurhistorisch museum'.

Talentprijs
De juryleden waren even enthousiast over het werk van de jonge Samuel Overgoor. Zowel zijn werk Kingaroe Rex als Slak hadden de volle aandacht. Slak ging er uiteindelijke met de prijs vandoor, omdat het bestaat uit verschillende, goed te onderscheiden gerecyclede onderdelen die voor een speelse, humoristische uitstraling zorgen. Volgens de jury is er van alles aan het beeld Slak te ontdekken en blijft het de toeschouwer lange tijd boeien.

De tentoonstelling is in twee weken tijd door ruim 1750 mensen bezocht, zo'n 1300 daarvan hebben een stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerk wat resulteerde in de publieksprijs. Voor de Publieksprijs is een prijs beschikbaar gesteld door Warenhuis Vanderveen in Assen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2000 euro, een expositie in de CBK Drenthe Galerie in Assen en een masterclass van Sam Drukker.

De Juryprijs bestaat uit een bedrag van 1500 euro en de Talentprijs uit 1000 euro. Ook zeven andere exposanten krijgen de masterclass van Sam Drukker aangeboden. Zij hebben buitengewoon werk ingeleverd. Het gaat hier om de kunstenaars Henja Kerkhof, Yette Rohde, Harry Arling, Carolien Adriaansche, Monique Temmen, Anette Ebert en Anneliet van Beelen. De twee runners-up voor de Publieksprijs, Hugo Galama en Ina Davids mogen eveneens de masterclass van Sam Drukker volgen.