Dichtbij - Ellen Kroeze

Beeldend werk van Ellen Kroeze

Periode 05 sep t/m 08 nov 2015

Dichtbij - Ellen Kroeze

Ellen Kroeze maakte voor de tentoonstelling Dichtbij een serie grote monumentale schilderijen van haar dochter. Het gaat in haar werk niet om een realistische weergave. Ze laat in haar schilderijen het leven in al zijn facetten zien. De mooie en de minder mooie kanten van het leven, de dromen en kansen, maar ook de twijfel, belemmeringen en angsten of verlies. Een leven van dichtbij.

Het werk van Ellen Kroeze is monumentaal en figuratief. Ze haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen, uit herinneringen. Of zoals ze zelf zegt: “Uit iets wat er toe doet”. In de landschappelijke schilderijen vormen de lege stoelen, verweesde laarsjes en luchtige jurkjes de sleutel voor een verborgen betekenis, een diepere laag.

Kenmerkend voor het ‘handschrift’ van Ellen is het gebruik van steeds terugkerende en herkenbare beeldelementen of patronen. De stoelen of jurkjes zijn soms prominent aanwezig, maar kunnen ook subtiel in de achtergrond van het schilderij zijn verwerkt. Een ander terugkerend en herkenbaar patroon in het werk van Ellen Kroeze zijn woorden of tekstfragmenten. Deze komen veelal uit gedichten die Ellen zelf schrijft. De woorden hebben een betekenis in het schilderij, maar zijn meer dan alleen tekst. Ze maken als vorm of als beeldelement onderdeel uit van haar schilderijen.  

Warme herinneringen
Speciaal voor deze tentoonstelling werkte Ellen Kroeze samen met tekstschrijver Elke Beekman aan het project Warme herinneringen. Een samenwerkingsproject ‘van vrouwen over vrouwen’ om de herinnering aan dierbaren levend te houden. De installatie bestaat uit negentien oude houten stoofjes die op fragiele hoge poten zijn geplaatst. Ellen transformeerde de stoofjes tot schatkistjes die een plek bieden aan de dierbare voorwerpen van de vrouwen die aan dit project meewerkten. Elke schreef de pakkende verhalen bij dit project. Verhalen over herinneringen. Soms ontroerend, soms vrolijk, soms gewoon lief, maar altijd dierbaar.
 

Bekijk het zaalboekje van de tentoonstelling 2,4 MB Download