Enige woorden over de ziel

Schilderijen van Francis Kilian

Periode 05 mei t/m 01 jul 2012

Francis Kilian woonde na het afronden van haar kunstopleiding twaalf jaar in Scandinavië. De periode daar is erg bepalend geweest voor haar huidige werk. Kleurkeuzes en motieven zijn door de noordelijke omgeving letterlijk helder geworden.

In de winter van 2010 ontdekte Francis Kilian de gedichten van Wislawa Szymborska. Het gedicht ‘enige woorden over de ziel’ van deze dichteres bleek meer invloed te hebben op het werk dan voorzien.

 

Enige woorden over de ziel

Tegelijkertijd, en misschien wel hierdoor, raakte zij geïnspireerd door de Vlaamse Primitieven. In het kijken naar schilderijen uit deze periode leek ‘de ziel’ zoals beschreven door Szymborska bepalend te zijn voor de intieme kracht van de werken.

Ze schilderde een klein onderdeel uit het werk 'Eligius in zijn werkplaats' van Petrus Christus (1449) na in zeer uitvergrote vorm. Dit was een bijzondere ervaring, Francis omschrijft dit zelf als ‘een feest’. Hierna volgde een reeks schilderijen die in het CBK Emmen voor het eerst geëxposeerd wordt. De expositie geeft een overzicht van het werk van Francis Kilian van de afgelopen vijf jaar, waaronder een twaalftal werken uit de serie ‘Zegeningen’.

download het zaalboekje 3,3 MB Download