Hand Schrift

textiele schilderijen, foto's en installaties van Pauline Nijenhuis

Periode 12 okt t/m 26 jan 2020

De Fabriek

De tentoonstelling Hand Schrift met textiele schilderijen, foto's en installaties van Pauline Nijenhuis is verlengd t/m 26 januari 2020. 

 

 

Hand Schrift

In de tentoonstelling Hand Schrift presenteert Pauline Nijenhuis een overzicht van haar werk. Naast haar textiele schilderijen is ook veel fotowerk te zien. Centraal in de expositie staat de installatie van het project HAND@WORK. In dit recente project onderzoekt zij de waarde en waardering van handschrift in borduurwerk.Een samenwerking met Marjolein Burbank, Tessa van Helden, Mique Menheere, Hinke Schreuders en het TextielLab in Tilburg.

In haar textiele schilderijen verbeeldt Pauline Nijenhuis ‘snelheid’ in een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende techniek. Hiermee zoekt zij de verstilling op. Misschien onbewust een stil protest tegen de duizelingwekkende versnelling?

“Mijn werkproces begint met het opzoeken van snelheid. In een rijdende auto maak ik foto’s van het snelweglandschap bij stedelijke omgeving. Hoe sneller de auto rijdt, hoe meer het landschap onherkenbaar wordt. Deze foto’s vertonen beelden die mijn hersenen bijna niet meer kunnen ontcijferen. De vervormingen in het beeld tonen een andere, nieuwe werkelijkheid, een nieuwe waarheid. Wat ik dan zie of denk te zien, probeer ik in mijn werk te versterken of in een bepaalde richting te sturen. Waarnemen in snelheid geeft een andere visualisatie is van de werkelijkheid. En juist dat illustreert het risico van waarnemen in onze ‘snelle tijd’.”

Hand Schrift - textiele schilderijen, foto’s en installaties van Pauline Nijenhuis
Opening zaterdag 12 oktober om 15.30 uur
CBK Emmen - Grote en Kleine Zaal in De Fabriek
12.10.2019 t/m 26.01.2020

Foto: Pauline Nijenhuis, detail uit Carnival, 2014, acryl en DMC garen op onbehandeld linnen, handgeborduurd, 70 x 150 cm.