Hand Schrift

textiele schilderijen, foto's en installaties van Pauline Nijenhuis

Periode 12 okt t/m 26 jan 2020

De Fabriek

De tentoonstelling Hand Schrift met textiele schilderijen, foto's en installaties van Pauline Nijenhuis is verlengd t/m 26 januari 2020. 

 

 

Hand Schrift

Op zondag 19 januari 2020 verzorgt Pauline Nijenhuis op twee momenten een korte lezing in combinatie met een rondleiding langs haar werk. Ze vertelt over haar werk, over de technieken die ze gebruikt en geeft uitgebreid toelichting op de projecten waar ze aan gewerkt heeft. Uiteraard is er ook gelegenheid tot vragen stellen.

Zondag 19 januari: 11.30 – 12.30 uur, omdat dit voor een beperkte groep is graag vooraf aanmelden via cbk@emmen.nl
Zondag 19 januari: 14.30 - 15.30 uur, vrije inloop zonder aanmelding
Voor beide momenten geldt gratis toegang.

In de tentoonstelling Hand Schrift presenteert Pauline Nijenhuis een overzicht van haar werk. Naast haar textiele schilderijen is ook veel fotowerk te zien. Centraal in de expositie staat de installatie van het project HAND@WORK. In dit recente project onderzoekt zij de waarde en waardering van handschrift in borduurwerk.Een samenwerking met Marjolein Burbank, Tessa van Helden, Mique Menheere, Hinke Schreuders en het TextielLab in Tilburg.

In haar textiele schilderijen verbeeldt Pauline Nijenhuis ‘snelheid’ in een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende techniek. Hiermee zoekt zij de verstilling op. Misschien onbewust een stil protest tegen de duizelingwekkende versnelling?

“Mijn werkproces begint met het opzoeken van snelheid. In een rijdende auto maak ik foto’s van het snelweglandschap bij stedelijke omgeving. Hoe sneller de auto rijdt, hoe meer het landschap onherkenbaar wordt. Deze foto’s vertonen beelden die mijn hersenen bijna niet meer kunnen ontcijferen. De vervormingen in het beeld tonen een andere, nieuwe werkelijkheid, een nieuwe waarheid. Wat ik dan zie of denk te zien, probeer ik in mijn werk te versterken of in een bepaalde richting te sturen. Waarnemen in snelheid geeft een andere visualisatie is van de werkelijkheid. En juist dat illustreert het risico van waarnemen in onze ‘snelle tijd’.”

Foto: Pauline Nijenhuis, detail uit Carnival, 2014, acryl en DMC garen op onbehandeld linnen, handgeborduurd, 70 x 150 cm.