Robert Smithson in Emmen

Broken Circle/Spiral Hill Revisited

Periode 17 sep t/m 27 nov 2011

Tentoonstelling naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van Broken Circle/Spiral Hill van Robert Smithson

Robert Smithson in Emmen

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het land-art werk Broken Circle/Spiral Hill van Robert Smithson in Emmen organiseerde het CBK Emmen in samenwerking met Land Art Contemporary deze tentoonstelling. De Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson vervaardigde het werk in juni 1971 als zijn bijdrage aan de tentoonstelling ‘Sonsbeek buiten de perken’. 

Tentoonstelling ‘Robert Smithson in Emmen. Broken Circle/Spiral Hill Revisited’

Deze tentoonstelling geeft een uniek beeld van het ontstaan en de betekenis van één van de belangrijkste werken die Robert Smithson realiseerde. Documentatiemateriaal uit diverse collecties en origineel werk belichten onder meer Smithsons interesse voor geologie, de plaats van het kunstwerk binnen zijn artistieke loopbaan, de verschillende restauraties van het werk en Smithsons betekenis voor jongere generaties kunstenaars.

De tentoonstelling omvat een ruime selectie zelden of nooit eerder geëxposeerde Smithson-tekeningen uit onder meer de nalatenschap van de kunstenaar, die samen inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van het kunstwerk en in de vele niet uitgevoerde plannen die aan het uiteindelijke werk voorafgingen. Bijzonder onderdeel is de sculptuur Leaning Mirror, die Smithsons bijdrage vormde aan ‘Op Losse Schroeven’ in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1969. De recent voltooide video ‘Breaking Ground: Broken Circle/Spiral Hill (1971-2011)’, gemaakt naar het script van de kunstenaar, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is mede samengesteld op basis van onderzoeksmateriaal voor de publicatie ‘Robert Smithson. Art in Continual Movement’, een uitgave van Alauda Publications.

‘Robert Smithson in Emmen. Broken Circle/Spiral Hill Revisited’ werd samengesteld door gastcurator Roel Arkesteijn.                       

2011-09-21 Zaalblad.pdf 1,9 MB Download