Vederlicht

Werken Janke Klompmaker, 2000-2010

Periode 24 apr t/m 20 jun 2010

Werken Janke Klompmaker
Vederlicht

Janke Klompmaker gebruikt papier voor haar ‘vederlichte’ kunstwerken. Haar werk ontstaat uit ‘wat er al is’. Een tak, een steen, een tafel, een stoel of een ander voorwerp uit haar dagelijkse omgeving kan een voertuig worden voor haar kunst.

Janke Klompmaker  beplakt de voorwerpen met een aantal lagen papier, zoals pergamijn en zijdevloei. Na droging snijdt ze de vorm open en haalt het voorwerp uit de vorm. Wat overblijft is het papieren omhulsel, het voorwerp is ‘immaterieel’ geworden. 
Soms combineert ze haar objecten met andere materialen zoals riet, rozen of eierschalen. Soms voegt ze geluid, belichting of een gedicht toe.

Expositie Vederlicht
De tentoonstelling laat een overzicht zien van de werken van Janke Klompmaker uit de periode 2000 – 2010. Een steeds terugkerend onderwerp in het werk van Janke Klompmaker zijn tafeltjes. Vaak met smalle, hoge poten en een vierkant of rechthoekig blad. Soms krijgen ze een toevoeging waardoor het tafeltje transformeert tot een ander voorwerp. Of het stilleven op de tafel versmelt met het papieren object. Het werk van Janke Klompmaker is overwegend wit van kleur. Deze kleur versterkt niet alleen het broze uiterlijk van de kunstwerken, voor de kunstenaar geldt deze tint ook als ‘onaantastbaar’. 

Door het vergankelijke materiaalgebruik -zoals zijdevloei- zijn de kunstwerken kwetsbaar. Uiteindelijk zal het papier de tand tes tijds niet doorstaan. Dit is ook wat de kunstenaar zoekt in haar werk, de schoonheid en het imperfecte van de vergankelijkheid zijn voor haar 
een belangrijk onderdeel van een levenscyclus. 

Bekijk het zaalboekje van de tentoonstelling 8,7 MB Download