Zilveren Camera 2010

Prijswinnaars Nederlandse fotojournalistiek

Periode 23 apr t/m 05 jun 2011

Zilveren Camera 2010

Vanwege de tijdelijke sluiting van het CBK Emmen door een brand in een naastgelegen pand is deze expositie maar tot begin mei 2011 te zien geweest.

 Zilveren Camera 2010
De Zilveren Camera 2010, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is toegekend aan freelance fotograaf Evert-Jan Daniels (1968). Zijn foto van Mark Rutte geflankeerd door Geert Wilders en Maxime Verhagen is uit bijna 10.000 foto's verkozen tot de beste persfoto van 2010. De foto is genomen op het moment dat de leiders van de drie partijen een 'historisch besluit' (aldus Geert Wilders) hebben genomen om een minderheidskabinet te vormen.

Canon Prijs 2010
De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2010 is voltooid. Bij voorkeur is het een productie die fotojournalistiek dan wel technisch vernieuwend is, dan wel een combinatie van beide. Rob Hornstra (1975) won de Canon Prijs met een krant van 64 pagina's onder de titel 'On the other side of the mountain'.

Nationale Portretprijs 2010
De Nationale Portretprijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers - het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera - een stimulans geven aan de Nederlandse portretfotografie en nieuwe collectie creëren voor de Nationale Portrettengalerij. Koos Breukel (1962) ontvangt de Nationale Portretprijs voor zijn foto van Mees Jongema. De jury beschrijft dit portret van een jongen, of jongeman, als 'prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close'.

Categorieën
De tentoonstelling 'Zilveren Camera 2010' bestaat uit 8 categorieën: binnenlands nieuws, binnenland documentair, dagelijks nieuws, sport, kunst-cultuur en entertainment, portretten, buitenlands nieuws en buitenland documentair. Daarnaast geeft de tentoonstelling een presentatie van de Nationale Portretprijs en van de 'Canonprijs'.
 

Bekijk het zaalboekje van Zilveren Camera 2010 565 kB Download