Zilveren Camera 2011

Prijswinnaars Nederlandse fotojournalistiek

Periode 07 jul t/m 02 sep 2012

De prijswinnende foto's van de Nederlandse fotojournalistiek.

Zilveren Camera 2011

Welke persfoto hoort de belangrijkste jaarlijkse prijs voor de fotojournalistiek, de Zilveren Camera, te winnen? De beste, mooiste foto? Of juist de foto die het beste een kwestie van maatschappelijk belang laat zien? De foto die het oog streelt en daarmee het vak hooghoudt? Of de foto die onthult, schokt, ontroert – terwijl hij technisch misschien verre van perfect is? Circa 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2011 die op zondag 22 januari 2012 werd uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s zijn afkomstig van 447 inzenders die wilden meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. De jury van de Zilveren Camera heeft zich gebogen over de grote hoeveelheid foto’s, waarin drie onderwerpen dominant waren; asielzoeker Manuel Mauro uit Angola is uitgeprocedeerd en dreigt ons land te moeten verlaten, de brand in chemieconcern Chemie-Pack, waarbij giftige stoffen de omgeving bedreigden, en de aanval op AZ-keeper Esteban door een Ajax-supporter, op het veld tijdens de bekerwedstrijd.

Zilveren Camera 2011
De jury oordeelde over de winnende foto van Joost van den Broek: 'Hij brengt het nieuws op pakkende wijze in beeld'. Op de foto staan kwade wijkbewoners in Hengelo die te hoop lopen voor het huis van de penningmeester van pedofielenvereniging Martijn. Fotograaf Koen van Weel heeft dit jaar de meeste nominaties in de wacht gesleept, namelijk vijf. Verrassend dit jaar is het relatief groot aantal vrouwelijke fotografen onder de genomineerden, zoals Photo Academy Award-winnaar Inge van Iersel. De Zilveren Camera prijs wordt al uitgereikt sinds 1949 en stond aan de wieg van de wereldberoemde World Press Photo Foundation.

Canon Prijs
De inzendingen voor de Canon Prijs tonen een flinke stijging ten aanzien van vorig jaar, 79 ten opzichte van 59. Van deze inzendingen waren er 40 multimediaproducties, verder bestonden de inzendingen uit magazine- en krantenpublicaties, boeken en tentoonstellingen. Uit de inzendingen werden de drie beste genomineerd. De eerste nominatie is Exodus van Chris de Bode, een multimediaproductie over Libische vluchtelingen die de grens met Tunesië oversteken. Afrikaner bloed van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder is de tweede nominatie. Dit is een reportage over het extreemrechtse Kommandokorps, dat terugverlangt naar de tijden van apartheid. En de laatste nominatie is Nomad van Jeroen Toirkens, bestaande uit een boek, met bijbehorende expositie en website, het resultaat van een jarenlange verdieping in het leven van nomadische volken.

Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs is een samenwerking tussen het voormalig Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera. Deze prijs is – naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar – toegevoegd als derde pijler aan deze jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. De jury van de Nationale Portretprijs heeft vijf portretten genomineerd: Danielle van Ark met een portret van architect Rem Koolhaas, het duo Blommers-Schumm met een portret van modestylist Jof, Joost van den Broek met voetballer Jan Vertonghen, Ringel Roslinga met musicus Reinbert de Leeuw, en Annaleen Louwes met een portret van het meisje Dees.